Huishoudkunde

Huishoudkunde

 

 

Vanuit het domein Wonen wordt op onze school als onderdeel van Zorg en Welzijn het vak huishoudkunde/koken gegeven.

 

Het belangrijkste doel is dan ook  het aanleren van vaardigheden om later zo zelfstandig en verantwoord mogelijk  voor jezelf en anderen te kunnen zorgen thuis en/of op een mogelijke werkplek. Onze leerlingen zullen in de toekomst zelf hun huishouding moeten kunnen voeren.

 

In de eerste twee leerjaren wordt er gewerkt aan de basisvaardigheden en de werkhouding. De klassen 1 en 2 hebben 2 lesuren huishoudkunde in de week. De leerlingen hebben de beschikking over een eigen keuken. Met behulp van eenvoudige recepten maken ze verschillende gerechten, zoals aardappelen, vlees en groente maar ook nasi, pilaf, wraps en gebak. De bereide maaltijd eten zij zelf op, soms nemen ze iets mee naar huis.

 

Het samen aan tafel gaan is een sociaal moment!

 

In de bovenbouw is het programma en het aantal lesuren afgestemd op de individuele leerling.

Het bestaat dan niet alleen meer uit het bereiden van maaltijden, maar ook het maken en kopen van de ingrediënten wordt dan door de leerling zelf gedaan. Zelf alle ingrediënten uitzoeken en kopen geeft een extra dimensie aan het vak en bevordert de zelfstandigheid.

 

Vaardigheden die bij leerlingen worden ontwikkeld zijn :

  • Gezonde, verantwoorde, smakelijke en goedkope maaltijden te kunnen bereiden op een hygiënische wijze
  • Het op een juiste wijze onderhouden van de woon- en werkomgeving

 

Het lesaanbod:

  • Leren wat huishoudkunde inhoudt
  • Leren van basistafelmanieren
  • Leren een eenvoudige maaltijd te bereiden
  • De tafel netjes te dekken
  • Leren omgaan met materialen en apparatuur
  • Leren toepassen van eenvoudige onderhoudsmethoden

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.